The Rapperswil-Jona municipal museum in Switzerland was build to look back on over 700 years of local history. In 2010/11 the museum underwent extensive renewal and restructuring, including the This is Janus project by MLZD.

The project was designed to blend into the the jumble of historic buildings that make up the museum, however it you approach the building from the narrow streets, you are faced with this incredible contemporary pin board type wall. The architects’ describe the project stating:

“The “janus” project, which won a competition held in 2007, is giving the Rapperswil-Jona municipal museum a new profile commensurate with its public significance. It is designed to attract the attention of members of the public interested in culture without stopping at the municipal boundaries and presents the museum and the town as an appealing destination for excursions. The project to put up the new building has been sensitively integrated in the historic town. The view from the north, which is important for the overall visual impression of the town, is to remain unchanged. The building fits discreetly into the background of the historic picture presented by the narrow town-centre streets. With the new terrain situation and the tasteful bronze façade, the building imposes a new emphasis on its immediate surroundings and can easily be read as the main entrance to a modern museum complex.”